Ένα τρυφερό, ανθρώπινο και συγκινητικό γράμμα από τους μαθητές της Στ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Σιμόπουλου Ηλείας

"Κανείς μας ακόμα δεν μπορούσε να πιστέψει πως είμαστε οι πρώτες σταγόνες της καταιγίδας που έφτανε, η πρώτη αχνή γραμμή μιας ατέλειωτης ανθρωποθάλασσας που θα ξεχυνόταν σε λίγο σ' εκείνο το άγνωστο λιμάνι.
Αρχίσαμε να βαδίζουμε πιασμένοι απ' το χέρι, κοντά ο ένας στον άλλον, χαμένοι, μουδιασμένοι, δισταχτικοί, σαν να 'μαστε τυφλοί και δεν ξέραμε πού θα μας φέρει το κάθε βήμα που αποτολμούσαμε. Γυρεύαμε ξενοδοχείο στο λιμάνι για ν' ακουμπήσουμε και να περιμένουμε τους δικούς μας. Όπου και αν ρωτούσαμε, παίρναμε την ίδια στερεότυπη απόκριση:
-Απ' τη Σμύρνη έρχεστε; Δε δεχόμαστε πρόσφυγες.
-Μα, θα σας πληρώσουμε καλά, ανθρώποι του θεού, έλεγε η θεία Ερμιόνη.
Εκείνοι επέμεναν στην άρνησή τους:
-Φοβόμαστε τις επιτάξεις. Στη Χίο, στη Μυτιλήνη, στη Σάμο επιτάξανε όλα τα σχολεία, τα ξενοδοχεία, τα πάντα...
-Τι θέλαμε, τι γυρεύαμε να 'ρθούμε σε τούτον τον αφιλόξενο τόπο, έλεγε η κυρία Ελβίρα. Τι θέλαμε, τι γυρεύαμε να χωριστούμε από τους άντρες μας!
Στο τέλος βρέθηκε ένας αναγκεμένος ξενοδόχος και μας έδωσε ένα σκοτεινό, άθλιο δωμάτιο με έξι κρεβάτια. Για πότε γινήκαμε πραγματικοί πρόσφυγες δεν το καταλάβαμε. Μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα όλος ο κόσμος αναποδογύρισε. Βαπόρια φτάναν το ένα πίσω από τ' άλλο και ξεφόρτωναν κόσμο, έναν κόσμο ξεκουρντισμένο, αλλόκοτο, άρρωστο, συφοριασμένο, λες κι έβγαινε από φρενοκομεία, από νοσοκομεία, από νεκροταφεία. Έπηξαν οι δρόμοι, τα λιμάνια, οι εκκλησίες, τα σκολειά, οι δημόσιοι χώροι. Στα πεζοδρόμια γεννιόνταν παιδιά και πέθαιναν γέροι.
Ενάμισι εκατομμύριο άνθρωποι βρεθήκανε ξαφνικά έξω από την προγονική τους γη. Παράτησαν σκοτωμένα παιδιά και γονιούς άταφους. Παράτησαν περιουσίες, τον καρπό στα δέντρα, το φαΐ στη φουφού, τη σοδειά στην αποθήκη, το κομπόδεμα στο συρτάρι, τα πορτρέτα των προγόνων στους τοίχους. Και βάλθηκαν να τρέχουν, να φεύγουν κυνηγημένοι [...] απ' τη φωτιά του πολέμου. Και

λογίζονταν τυχεροί που αντάλλαξαν το έχει τους, την πατρίδα τους, το παρελθόν τους με μια στάλα σιγουριά... Άρπαξαν βάρκες, καΐκια, σχεδίες, βαπόρια και πέρασαν τη θάλασσα σ' έναν ομαδικό, φοβερό ξενιτεμό. Κοιμήθηκαν αποβραδίς νοικοκυραίοι στον τόπο τους και ξύπνησαν φυγάδες, θαλασσοπόροι, άστεγοι, άποροι, αλήτες και ζητιάνοι στα λιμάνια του Πειραιά, της Σαλονίκης, της Καβάλας, του Βόλου, της Πάτρας."

Διδώ Σωτηρίου, Μέσα στις φλόγες

Αγαπητοί πρόσφυγες όλου του κόσμου,

Διαβάσαμε ένα απόσπασμα από το βιβλίο της Διδώς Σωτηρίου «Μέσα στις φλόγες» και μάθαμε για τα δεινά που κάποτε πέρασαν οι πρόγονοί μας, οι Έλληνες της Σμύρνης, το 1922, όταν αναγκάστηκαν να αφήσουν τα σπίτια τους κυνηγημένοι από τη μανία του πολέμου.
Όπως οι Σμυρνιοί, έτσι και οι σημερινοί πρόσφυγες, διαβαίνετε με κίνδυνο της ζωής σας τα παγωμένα νερά του Αιγαίου. Φτάσατε σε αυτή την κατάσταση χωρίς να το θέλετε, επειδή κάποιοι άλλοι άνθρωποι σας έβαλαν σε έναν καταστροφικό πόλεμο που σας διέλυσε τη ζωή. Δεν έχετε πια σπίτια, σχολεία, νοσοκομεία και υποδομές στη χώρα σας και εδώ που βρεθήκατε δεν έχετε φαγητό να φάτε, νερό να πιείτε, να πλυθείτε, ούτε θέρμανση να ζεσταθείτε.
Νιώθουμε την ανάγκη να σας στηρίξουμε στις δύσκολες στιγμές που περνάτε με όποιον τρόπο μπορούμε. Όπου κι αν πάτε βρίσκετε κλειστές πόρτες. Εμείς θέλουμε να σας ανοίξουμε την αγκαλιά μας και να σας προσφέρουμε ελπίδα για μια καινούρια ζωή. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσετε να αντιμετωπίσετε τα καθημερινά προβλήματά σας με χαμόγελο και υπομονή, γιατί όλοι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα σε μια αξιοπρεπή ζωή.
Η σκέψη μας είναι μαζί σας, όχι μόνο αυτή την ημέρα, αλλά κάθε μέρα. Ελπίζουμε να τελειώσει σύντομα ο πόλεμος και όλοι οι λαοί να ζήσουν ειρηνικά. Η αλληλεγγύη είναι το ισχυρότερο όπλο για την αντιμετώπιση της δυστυχίας του πολέμου.

Με πολλή αγάπη,
Οι μαθητές της Στ΄τάξης
του Δημοτικού Σχολείου Σιμόπουλου

makis2017

output K8axPI

dimitraopoulou2018

konstantouros_logo

kalomoiris

AIGLI 

Φαρμακεία

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Pirgos Greece Fair (night), 16 °C
Τρέχουσες συνθήκες
Ανατολή: 7:22 am   |   Δύση ηλίου: 7:32 pm
85%     11.3 km/h     34.169 bar
Πρόβλεψη
Παρ Χαμηλή: 16 °C Υψηλή: 28 °C
Σαβ Χαμηλή: 16 °C Υψηλή: 28 °C
Κυρ Χαμηλή: 17 °C Υψηλή: 28 °C
Δευ Χαμηλή: 18 °C Υψηλή: 27 °C
Τρι Χαμηλή: 18 °C Υψηλή: 27 °C
Τετ Χαμηλή: 16 °C Υψηλή: 23 °C
Πεμ Χαμηλή: 13 °C Υψηλή: 21 °C
Παρ Χαμηλή: 13 °C Υψηλή: 21 °C
Σαβ Χαμηλή: 15 °C Υψηλή: 23 °C
Κυρ Χαμηλή: 13 °C Υψηλή: 24 °C

Πρωτοσέλιδα