Ο Νομός Ηλείας είναι πεδινός νομός. Έχει πλήθος ιαματικών πηγών, θαυμάσιες φυσικές ακτές, πλούσια ποικιλία πανίδας και χλωρίδας καθώς και αξιόλογα οικοσυστήματα. Το κυριότερο όμως στοιχείο είναι κατέχει ένα από τα ισχυρότερα παγκόσμια ονόματα πολιτισμου, που είναι η Ολυμπία και οι Ολυμπακοί αγώνες.  

    Η Ηλεία, τόπος θεών και ηρώων σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της Πελοποννήσου.
Έχει έκταση 2.613 τετρ. χ.λ.μ και πληθυσμό 193.288 κατοίκους.

Πρωτεύουσα του νομού είναι ο Πύργος. Το μεγαλύτερο μέρος της Ηλείας είναι μια μεγάλη και συνεχείς πεδιάδα που χωρίζεται σε τρία τμήματα: της Μανωλάδας, της Αμαλιάδας και του Πύργου. Στη Ζαχάρω,στα Κρέστενα και στη Αγουλινίτσα σχηματίζονται άλλες μικρές κοιλάδες. Δύο είναι οι μεγάλοι ποταμοί της Ηλείας: ο Πηνειός και ο Αλφειός. Ο Αλφειός δέχεται στην ροή του τους παραπόταμους Ερύμανθο, Ενιπέα, Διάγοντα και Σελινούντα ενώ ο Πηνειός δέχεται κυρίως τα νερά του Λάδωνα.

     Αρχαία Ολυμπία:
Δεκαέξι χιλιόμετρα από το Ιόνιο Πέλαγος στο εσωτερικό της δυτικής Πελοποννήσου και στο σημείο όπου οι ποταμοί Αλφειός και Κλαδέος συναντούνται. Εκεί γινόντουσαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες κάθε τέσσερα χρόνια
και οι νικητές βραβεύονταν με ένα κλαδί αγριελιάς. 

     Αρχαία Ίλιδα:
Η Ίλιδα, ένα από τα πιο σημαντικά κέντρα της Πελοποννήσου στην αρχαιότητα, έφθασε σε ακμή τα ρωμαΪκα. οπότε και κτίστηκε ένας μεγάλος αριθμός κτιρίων και κυρίως αθλητικών εγκαταστάσεων. Στην  Ίλίδα συνέρρεε πάντα το πλήθος των αθλητών για προπόνηση, ένα μήνα πριν
από τους Ολυμπιακούς Αγωνες. Ήταν η διοργανώτρια πόλη των Ολυμπιακών Αγώνων και η πρωτεύουσα των Ηλείων.

     Καταρράκτες Νέδα:
Η διάσχιση της Νεδα αποτελεί πρόκληση και ξεχωριστή εμπειρία για τον επισκέπτη και χαρακτηρίζεται από συνεχή εναλλαγή τοπίου, πλούσια βλάστηση, επιβλητικούς βράχους και ανοιχτοπράσινα νερά.

      Ακτές για κολύμβηση:
Άγια Μαρίνα Δουνέικων, Άγιος Ανδρέας Πύργου, Αρκούδι, Θίνες, Γιανιτσοχώρι, Μπούκα, Βαρθολομιό, Γλύφα, Ζαχάρω, Θολό-Κακοβάτος, Κυλλήνη, Κουρούτα, Μυρσίνη, Παλούκι, Άγιος Κωνσταντίνος, Άγιος Νικόλαος.

      Θρησκευτικός τουρισμός:
Παναγία η Καθολική Γαστούνη, Μονή Σεπετού, Μονή Άγιας Ελεούσας, Μονή Ζοωδόχου Πηγής, Μονή Βλαχερνών, Μονή Κρεμαστής, Μονή Ασκήτη, Μονή κάτω Δίβρης, Μονή Φραγκαβίλλας, Μονή Εισοδιώτισσης.

       Φαράγγια Ανδρωνίου:
Στην πλούσια πανίδα του φαραγγιού ανήκουν πολλά είδη πουλιών και ζώων. Από ορνιθολογική άποψη, η περιοχή παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον κυρίως λόγω του χρυσαετού και του λευκονώτη. Τα περισσότερα είδη ζώων και πουλιών προστατεύονται από διεθνής συνθήκες. Πριν από 50 χρόνια υπήρχαν ακόμη αγριόχοιροι, ζαρκάδια και ελάφια.
Εδώ κυνηγούσε ο Ξενοφώντας, οταν ηταν εξόριστος στο Σκιλλούντα.
Κάθε χρόνο τον Αύγουστο διοργανώνεται το πανελλήνιο πέρασμα στο φαράγγι με την συμμετοχή εκατοντάδων ορειβατών και πεζοπόρων.

                          Συνεργάστηκε η Νάνσυ Μουτάφη 
    Μαθήτρια της Ε΄ τάξης του 3ο Δημοτικού Σχολείου Γαστούνης

makis2017

output K8axPI

dimitraopoulou2018

konstantouros_logo

kalomoiris

AIGLI 

Φαρμακεία

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Pirgos Greece Clear (night), 18 °C
Τρέχουσες συνθήκες
Ανατολή: 7:22 am   |   Δύση ηλίου: 7:32 pm
79%     11.3 km/h     34.169 bar
Πρόβλεψη
Παρ Χαμηλή: 16 °C Υψηλή: 28 °C
Σαβ Χαμηλή: 16 °C Υψηλή: 28 °C
Κυρ Χαμηλή: 17 °C Υψηλή: 28 °C
Δευ Χαμηλή: 18 °C Υψηλή: 27 °C
Τρι Χαμηλή: 18 °C Υψηλή: 27 °C
Τετ Χαμηλή: 16 °C Υψηλή: 23 °C
Πεμ Χαμηλή: 13 °C Υψηλή: 21 °C
Παρ Χαμηλή: 13 °C Υψηλή: 21 °C
Σαβ Χαμηλή: 15 °C Υψηλή: 23 °C
Κυρ Χαμηλή: 13 °C Υψηλή: 24 °C

Πρωτοσέλιδα