Όπως τα κατέγραψε η πένα μαθητών της ΣΤ' τάξης Δημοτικού Σχολείου Κάτω Παναγιάς - Κυλλήνης

Στις 17/3/2016 εμείς, οι μαθητές της ΣΤ' τάξης του Δημοτικού Σχολείου Κάτω Παναγιάς – Κυλλήνης, πραγματοποιήσαμε εκπαιδευτική επίσκεψη στο κτίριο όπου συστεγάζονται το Τελωνείο, το Λιμεναρχείο και το Λιμενικό Ταμείο Κυλλήνης. Εκεί συναντήσαμε υπεύθυνους οι οποίοι μας παρουσίασαν βασικές πληροφορίες για κάθε μια από αυτές τις υπηρεσίες. Στόχος μας ήταν να ενημερωθούμε για αυτές τις υπηρεσίες που παίζουν ένα σημαντικό ρόλο στην περιοχή μας και να δημοσιεύσουμε τα αποτελέσματα της μικρής μας έρευνας.
ΤΕΛΩΝΕΙΟ
Οι αρμοδιότητες του Τελωνείου είναι πολλές. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά τμήματα, τμήματα που ασχολούνται με:
• εισαγωγές και εξαγωγές προϊόντων
• έλεγχο των πλοίων
• αδειοδότηση αυτοκινήτων για να μπουν στα πλοία
• φροντίδα για τα αναπηρικά αυτοκίνητα
Το τελωνείο, επίσης, επιβλέπει τον έλεγχο των καυσίμων των πλοίων και ζητήματα σχετικά με τη φορολόγηση.
Στα λιμάνια με κρουαζιέρες (π.χ. Κατάκολο) τα τελωνεία σφραγίζουν διάφορα χαρτιά.
Γενικά, τα τελωνεία έχουν γίνει εισπρακτικές μονάδες με διάφορους τρόπους. Από το λιμάνι της Κυλλήνης εξάγονται πορτοκάλια, κρασί, λάδι, ελιές. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι το 95% του εξαγωγικού τομέα προς τρίτες χώρες γίνεται από το λιμάνι της Κυλλήνης!
Στα τελωνεία υπάρχουν ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι που έχουν την ικανότητα να μυρίζουν παράνομες ουσίες. Έχουν σημειωθεί αρκετά

κρούσματα από άτομα που προσπάθησαν να παρανομήσουν, αλλά τα έχει αποτρέψει το τελωνείο και έχουν παραδοθεί στο αρμόδιο δικαστικό τμήμα. Το χρηματικό ποσό που επιβάλλεται στον παραβάτη αποτελεί άλλη μια πηγή είσπραξης για το τελωνείο. Τις εισπράξεις τις αποδίδει στο κράτος. Ο τελωνειακός υπάλληλος μπορεί να οπλοφορεί για λόγους ασφαλείας. Ο κίνδυνος, όμως, είναι αυξημένος σε μεγαλύτερα τελωνεία.
Τέλος, πρέπει να αναφέρουμε το πρόβλημα υποστελέχωσης του τελωνείου Κυλλήνης. Αυτή τη στιγμή χρειάζονται τουλάχιστον δέκα ακόμη άτομα στο τελωνείο. Αν και το προσωπικό είναι λιγοστό, τα καταφέρνει άψογα στη δουλειά του!

ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ
Το λιμεναρχείο προσφέρει ασφάλεια στους ανθρώπους που ταξιδεύουν με τα καράβια της περιοχής μας. Για να καταλάβουμε το ρόλο του λιμεναρχείου, μπορούμε να πούμε ότι αυτό είναι το αντίστοιχο της αστυνομίας στην ξηρά.
Αν κάποιος απειλήσει την ασφάλεια, θα κάνουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να τον συλλάβουν. Οι πιο συχνές περιπτώσεις παρανομίας είναι κλοπές, λαθρομετανάστευση, μεταφορά ναρκωτικών. Πρόσφατα, παρατηρήθηκε μια περίπτωση αρχαιοκαπηλίας, όταν βρέθηκε ένας αρχαίος αμφορέας και το λιμεναρχείο φρόντισε να τον συσκευάσει και να τον αποστείλει εκεί όπου προβλέπεται να είναι με βάση τον νόμο. Επίσης, πρόσφατα, το λιμεναρχείο έχει ειδοποιηθεί για βόμβα μέσα σε καράβι, αλλά ήταν μια από τις φάρσες που γίνονται συχνά και οι οποίες τιμωρούνται. Αν βρεθεί βόμβα, ειδικοί που ονομάζονται πυροτεχνουργοί θα την αφοπλίσουν και θα αποτρέψουν τον κίνδυνο.
Σε περιπτώσεις διαρροής πετρελαίου, ρίχνονται στη θάλασσα τεράστια κομμάτια αφρολέξ που απορροφούν το πετρέλαιο.
Στο λιμεναρχείο γίνεται ο έλεγχος των πλοίων. Κάθε πλοίο έχει έγγραφα για την κυκλοφορία του, όπως γίνεται και με τα οχήματα στην ξηρά. Το λιμεναρχείο συνεργάζεται με το Υπουργείο. Κάθε καινούργιο πλοίο έχει τέτοια έγγραφα και τα δρομολόγια ρυθμίζονται με βάση κανόνες. Ακόμη, το λιμεναρχείο φροντίζει για την καλή διατήρηση των πλοίων.
Το λιμεναρχείο, εκτός από το να προστατεύει τους ανθρώπους, κάνει πολλά ακόμα, όπως να βελτιώσει την κατάσταση του λιμανιού και της παραλίας μας. Το λιμάνι παίζει σημαντικό ρόλο στην οικονομία, μιας και τόσοι άνθρωποι απασχολούνται σ' αυτό και τόσοι άνθρωποι περνούν καθημερινά από εκεί, αφήνοντας χρήματα.
Και στο λιμεναρχείο υπάρχει έλλειψη προσωπικού.
ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ
Το λιμενικό ταμείο είναι αρμόδιο για τη χερσαία ζώνη του λιμένα. Έχει τις ίδιες αρμοδιότητες με το δημαρχείο, αλλά στο χώρο του λιμανιού. Ασχολείται με τη διαχείριση του λιμανιού και τη συντήρηση των υφιστάμενων κατασκευών. Τα έσοδα του λιμενικού ταμείου προέρχονται από τους χρήστες του λιμανιού. Το λιμενικό πρέπει να εξασφαλίζει τα έσοδα για νέα έργα που θα βελτιώσουν την κατάσταση στο λιμάνι.
Ένα πρόσφατο έργο του ταμείου είναι τα νέα εκδοτήρια που κατασκευάστηκαν με νέες προδιαγραφές. Βρίσκονται το ένα δίπλα στο άλλο, για να μην είναι αναγκασμένοι οι επιβάτες να διασχίζουν μεγάλη απόσταση από λυόμενο σε λυόμενο (όπως γινόταν πριν).
Τα φορτηγά μπαίνουν σε διαφορετική υπηρεσία. Υπάρχει στενότητα χώρου αυτή την περίοδο όσον αφορά τη διέλευση οχημάτων. Για να διορθωθεί αυτό το πρόβλημα, γίνεται μια κυκλοφοριακή μελέτη. Ακόμη, θα κατασκευαστεί μια νέα γεφυροπλάστιγγα. Στα μελλοντικά σχέδια του ταμείου συμπεριλαμβάνεται ένα σταθερό, όχι λυόμενο, αναψυκτήριο.
Είναι πολύ σημαντικό ότι το λιμάνι της Κυλλήνης έχει οικονομική αυτοτέλεια και μάλιστα είναι το 3ο επιβατικό- εμπορικό λιμάνι της Ελλάδας!
Όταν ρωτήσαμε τους εργαζόμενους αν τους αρέσει η δουλειά τους, απάντησαν πως είναι πολύ ευχαριστημένοι, αφού συναναστρέφονται με πολλούς ανθρώπους και αντιμετωπίζουν καθημερινά διαφορετικά θέματα και νέες προκλήσεις. Μάλιστα, είναι πολύ ικανοποιημένοι από την οικονομική αυτοτέλεια που τους επιτρέπει να κάνουν πράξη όσα είναι απαραίτητο να γίνουν. Ακόμη, δηλώνουν πως είναι άριστη η συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών και αυτό δημιουργεί ένα ευχάριστο κλίμα.
Αυτή είναι λοιπόν μια σύντομη παρουσίαση των υπηρεσιών του λιμένα. Καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος τους για την περιοχή μας. Ευχαριστούμε πολύ όλους όσους μας υποδέχτηκαν θερμά και μας μίλησαν για τη δουλειά τους!

Ομάδα μαθητών και μαθητριών της ΣΤ' τάξης του Δημοτικού Σχολείου Κάτω Παναγιάς - Κυλλήνης

makis2017

output K8axPI

dimitraopoulou2018

konstantouros_logo

kalomoiris

AIGLI 

Φαρμακεία

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Pirgos Greece Fair (night), 16 °C
Τρέχουσες συνθήκες
Ανατολή: 7:22 am   |   Δύση ηλίου: 7:32 pm
85%     11.3 km/h     34.169 bar
Πρόβλεψη
Παρ Χαμηλή: 16 °C Υψηλή: 28 °C
Σαβ Χαμηλή: 16 °C Υψηλή: 28 °C
Κυρ Χαμηλή: 17 °C Υψηλή: 28 °C
Δευ Χαμηλή: 18 °C Υψηλή: 27 °C
Τρι Χαμηλή: 18 °C Υψηλή: 27 °C
Τετ Χαμηλή: 16 °C Υψηλή: 23 °C
Πεμ Χαμηλή: 13 °C Υψηλή: 21 °C
Παρ Χαμηλή: 13 °C Υψηλή: 21 °C
Σαβ Χαμηλή: 15 °C Υψηλή: 23 °C
Κυρ Χαμηλή: 13 °C Υψηλή: 24 °C

Πρωτοσέλιδα