Μαρία Δημητρακοπούλου Δημοσιογράφος

Κεφτεδάκια με γιαούρτι, Κατσικάκι γεμιστό και Μπακλαβά

Κεφτεδάκια με γιαούρτι

Υλικά:
· 1 κ. κιμά
· 1 κρεμμύδι τριμμένο
· 2 σκ. σκόρδο τριμμένο
· 1 αυγό\2 κ.γλ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
· αλάτι, πιπέρι
· 2 φέτες ψωμί μουσκεμένο καλά
· 1 φλ. γιαούρτι στραγγιστό

Εκτέλεση:
Βάζουμε όλα τα υλικά (εκτός από το γιαούρτι) σε μια λεκάνη και τα ζυμώνουμε πολύ καλά. Aφήνουμε για μια ώρα μέχρι να αρχίσουμε να πλάθουμε τα κεφτεδάκια.
Σε πλατύ αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε αρκετό λάδι.
Πλάθουμε τα κεφτεδάκια,βάοντας ένα κουταλάκι του γλυκού γιαούρτι μέσα στη ζύμη. Προσέχουμε να μην εξέχει το γιαούρτι. Αλευρώνουμε και τηγανίζουμε από τις δύο πλευρές, μέχρι να πάρουν όμορφο χρυσαφί χρώμα.
Βγάζουμε τα κεφτεδάκια και τα βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Σερβίρουμε σε πιατέλα, γαρνίροντας με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό και λεπτές φετούλες αγγούρι.


Κατσικάκι γεμιστό

Υλικά:
· 2 μπουτάκια κατσίκι χωρίς κόκκαλο
· 2 κρεμμύδια μέτρια
· 4 σκ. σκόρδο
· 3/4 ποτήρι ελαιόλαδο
· 1 π. κρ. ρύζι
· μια μικρή συκωταριά
· 1 π/ κρ. κρασί
· χυμό από 3 λεμόνια
· λίγες σταφίδες (ξανθές)
· λίγο κουκουνάρι καβουρντισμένο
· 2 κ.σ. βούτυρο
· αλάτι, πιπέρι
· 1 κ. πατάτες μικρές
· μοσχοκάρυδο
· σπάγκο κουζίνας, λαδόκολλα, αλουμινόχαρτο

Εκτέλεση:

Σοτάρουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο με το μισό ποτήρι λάδι και όταν χρυσαφίσει το κρεμμύδι, προσθέτουμε τη συκωταριά κομμένη σε πολύ μικρά κομματάκια. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα, ρίχνοντας το σκόρδο ψιλοκομμένο και το ρύζι.
Αφήνουμε να σοταριστούν 5 λεπτά και σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε 1 1/2 ποτήρι νερό και αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά μέχρι να απορροφηθεί ο ζωμός. Σβήνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε το κουκουνάρι και τις σταφίδες.
Στον πάγκο της κουζίνας, ανοίγουμε τα μπουτάκια, τα αλατοπιπερώνουμε και τα περνάμε με τον χυμό των 2 λεμονιών. Απλώνουμε πάνω τους τη γέμιση και τυλίγουμε το κάθε μπουτάκι χωριστά. Τυλίγουμε σε ρολά και τα δένουμε πολύ καλά με τον σπάγκο.
Στη συνέχεια, όπως είναι, τα τυλίγουμε σε λαδόκολλα και μετά σε αλουμινόχαρτο.
Ψήνουμε για 2 1/2 ώρες στους 200 βαθμούς, σε προθερμασμένο φούρνο.
Σε ξεχωριστό ταψάκι ψήνουμε τις πατατούλες ολόκληρες, αφού τις έχουμε ανακατέψει καλά με αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο, 2 κουταλιές λάδι και τον χυμό από 1 λεμόνι.
Αφού ψηθεί το φαγητό, το ξετυλίγουμε και το σερβίρουμε κομμένο σε μερίδες στρογγυλές, μαζί με τις πατατούλες.

Μπακλαβάς

Υλικά:
· 1 πακέτο φύλλο κρούστας Βυρηττού
· 1/2 κ. καρύδια
· 200 γρ. φρυγανιά τριμμένη
· 1/2 κ.γλ.κανέλλα
· 1 πρέζα γαρύφαλλο

Για το σιρόπι:
· 2 κούπες ζάχαρη
· 2 κούπες νερό
· 1 κ.γλ. μέλι
· 1 μπαστουνάκι κανέλλας
· χυμό από μισό λεμόνι

Εκτέλεση:

Ψιλοκόβουμε το 1/3 από τα καρύδια και τα ανακατεύουμε με τη φρυγανιά, την κανέλλα και το γαρύφαλλο σε ένα μπολ.
Σε ένα καλά βουτυρωμένο ταψί, απλώνουμε τρία με τέσσερα φύλλα και τα βουτυρώνουμε ένα - ένα. Αδειάζουμε το μισό μείγμα. Απλώνουμε άλλα τρία φύλλα και τα βουτυρώνουμε και αυτά. Τα πρώτα φύλλα τα απλώνουμε οριζόντια και τα άλλα κάθετα. Αδειάζουμε και το υπόλοιπο μείγμα. Διπλώνουμε τα φύλλα που εξέχουν και σκεπάζουμε με άλλα τέσσερα φύλλα, βουτυρώνοντάς τα ένα -ένα.
Ψήνουμε στους 150 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο, για μία ώρα.
Για το σιρόπι:
Βράζουμε σε κατσαρολάκι τη ζάχαρη, το νερό, το μέλι, την κανέλλα και τον χυμό λεμονιού για περίπου 10 λεπτά.
Όταν βγάλουμε το γλυκό μας από τον φούρνο, το χαράζουμε, αφήνουμε να κρυώσει και το περιχύνουμε με το καυτό σιρόπι.

Μαρία Δημητρακοπούλου
Δημοσιογράφος

 Κατασκευή eshop ιστοσελίδων cloud φιλοξενία


 

Φαρμακεία

Πρωτοσέλιδα