Οι απανταχού λάτρεις των κοψιδιών και των κρεάτων θα καταναλώσουν στη ζωή τους αρκετά ζωάκια για να ικανοποιήσουν την αγάπη τους στην κρεατοφαγία, σύμφωνα με τους αριθμούς που έδωσε στη δημοσιότητα ο οργανισμός Vegetarian Calculator.

Tips για το πώς επιλέγουμε τα σωστά ψαρικά, τηρώντας την παράδοση, αλλά και συμβάλλοντας στην προστασία των θαλασσών μας.

Την Καθαρά Δευτέρα, αλλά και ολόκληρη τη Σαρακοστή, τα θαλασσινά έχουν ιδιαίτερη θέση στο τραπέζι μας. Όμως ποια ψαρικά έχουν αλιευθεί στο σωστό μέγεθος, τη σωστή εποχή και με τα κατάλληλα αλιευτικά εργαλεία, και ποια δεν πρέπει να καταλήξουν ποτέ στο πιάτο μας;

Είναι ένα από τα αγαπημένα φαγητά των Ελλήνων και από τα πιο χαρακτηριστικά της χώρας μας. Η πίτα γύρο είναι ένα πλήρες γεύμα, νόστιμο, οικονομικό και τη βρίσκεις παντού. Πόσες θερμίδες έχει η πίτα γύρο; Πρέπει να αισθανόμαστε… τύψεις κάθε φορά που την απολαμβάνουμε;

Υλικά:

· 1 κ. μοσχαράκι χωρίς κόκκαλο
· 2 κ.σ. βούτυρο
· 3 κ.σ. λάδι
· 1/2 ποτ. κρ. κρασάκι κόκκινο
· 2 κρεμμύδια ξερά
· 3 σκ. σκόρδο
· 4 ντομάτες ώριμες
· 1 κουταλιά πελτές ντομάτας
· 1 ξυλάκι κανέλλα
· αλάτι, πιπέρι
· ένα πακέτο λαζάνια
· τριμμένη γραβιέρα

Εκτέλεση:
Σε πλατιά κατσαρόλα, ρίχνουμε το λάδι και το κρέας και το σοτάρουμε αρκετά. Σβήνουμε με το κρασί. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο και τα προσθέτουμε στο φαγητό μαζί με το αλάτι, το πιπέρι και την κανέλλα.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα 1 1/2 ποτήρι χλιαρό νερό και αφήνουμε να πάρει μερικές βράσεις. Τρίβουμε τις ντομάτες και τις βάζουμε σε ταψί μαζί με τον πελτέ.
Μεταφέρουμε το φαγητό στο ταψί, προσθέτουμε 2 ποτήρια νερό και το βούτυρο. Με ένα κουτάλι καλύπτουμε με την ντομάτα όλο το κρέας και το ψήνουμε στους 200 βαθμούς για μία ώρα.
Βράζουμε τα λαζάνια για 5 λεπτά, τα στραγγίζουμε και τα ρίχνουμε στο ταψί. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο από το ζωμό που βράσαμε τα λαζάνια. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για ένα τέταρτο.
Τραβάμε έξω από τον φούρνο το ταψί και πασπαλίζουμε το φαγητό με την τριμμένη γραβιέρα.
Ανάβουμε το γκριλ για 5 λεπτά, αφήνουμε το φαγητό να ροδοκοκκινίσει και αποσύρουμε από τον φούρνο.
Σερβίρουμε ζεστό και συνοδεύουμε με σαλάτα μαρούλι.

Για τη σαλάτα:

· 1 μαρούλι
· 1 αγγουράκι
· 2 κρεμμυδάκια φρέσκα
· μερικά φυλλαράκια άνηθο
· μισό καρότο τριμμένο
· μισό πράσινο μήλο κομμένο σε κυβάκια
· αλάτι, λάδι, ξύδι μπαλσάμικο

Μαρία Δημητρακοπούλου
δημοσιογράφος

Πού οφείλεται το χρώμα των αυγών; Ιδού η απορία.

Να σε ρωτήσουν και να μην ξέρεις; Να παίζεις Trivial Pursuit και να σου πέσει η ερώτηση «Ποια είναι η διαφορά μεταξύ άσπρων και καφέ αυγών» και να μην έχεις την απάντηση; Το ερώτημα θα απαντηθεί αμέσως και μετά θα μπορείς να απολαύσεις το brunch σου χωρίς απορίες.

Όταν έξω ρίχνει χιόνι, καθόμαστε μέσα και φτιάχνουμε θερμαντικά, απολαυστικά, χειμωνιάτικα ποτά.

Πριν από λίγες μέρες σου δείξαμε πώς να φτιάξεις Eggnogg, το απόλυτο cocktail των εορτών και κάπως έτσι μας άνοιξε η όρεξη για ζεστά cocktails. Ξέρεις, αυτά που τα φτιάχνεις και μόλις πιάνεις την κούπα ζεσταίνονται τα χέρια και στην πρώτη γουλιά νιώθεις όλο το κρύο να δραπετεύει από μέσα σου και να χάνεται μια για πάντα.

Το κόλπο για να ανοίξεις το βάζο χωρίς να δώσεις μάχη.

Σάββατο πρωί κι έχεις ξυπνήσει με κέφι να σε περιποιηθείς μετά από μία εξοντωτική εβδομάδα. Αφού έχεις περάσει ώρα στο κρεβάτι κοιτώντας το ταβάνι έχεις σηκωθεί και είσαι έτοιμη για ένα καλό πρωινό.

Υλικά:
· 1 1/2 κ. παϊδάκια
· 3 κ. σ. ελαιόλαδο
· 1 φλ. ρύζι
· 1 μεγάλο κρεμμύδι
· 3 σκ. σκόρδο
· 1 κ. γλ.1 ίνες σαφράν
· 1/2 φλ. κουκουνάρι
· 1 κύβο λαχανικών
· 1/2 φλ. καρύδια ψιλοκομμένα
· 2 κ. σ. σταφίδες
· 1/2 κ.γλ. τζίνζτερ
· λίγο μοσχοκάρυδο
· λίγη κανέλλα
· 3 κ.σ. μαϊντανό χοντροκομμένο
· αλάτι, πιπέρι αρωματικό

Εκτέλεση:

Βάζουμε σε ένα μπολ το σαφράν με μια κουταλιά βραστό νερό και το αφήνουμε.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι, καβουρδίζουμε το κουκουνάρι μέχρι να χρυσίσει.
Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι κομμένο σε κομματάκια, το σκόρδο λιωμένο και τα μπαχαρικά. Προσθέτουμε το ρύζι και σοτάρουμε για δυο λεπτάκια ακόμα.
Προσθέτουμε τον κύβο με ενάμισι φλιτζάνι νερό και αφήνουμε να πάρει βράση. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει για 15 περίπου λεπτά.
Παράλληλα, ενώ βράζει το ρύζι, ψήνουμε τα παϊδάκια στο γκριλ με αλάτι και ρίγανη, για 20 περίπου λεπτά.
Στο πιλάφι, όταν βράσει, προσθέτουμε το σαφράν μαζί με το υγρό του, τον μαϊντανό, το κουκουνάρι, τα καρύδια και τις σταφίδες. Αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 5 λεπτά ακόμα.
Σερβίρουμε το πιλάφι ζεστό, συνοδευτικό στα παϊδάκια μας.

Μαρία Δημητρακοπούλου
δημοσιογράφος

Περισσότερα Άρθρα...

 Κατασκευή eshop ιστοσελίδων cloud φιλοξενία


 

Φαρμακεία

Πρωτοσέλιδα