Όπως είναι γνωστό, η όσφρηση είναι βασική αίσθηση για την απόλαυση του φαγητού. Τώρα αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι η απώλεια της όσφρησης μπορεί να συντελέσει στην απώλεια βάρους, όπως προέκυψε από πειράματα που έκαναν σε τρωκτικά.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Cell Metabolism, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ, τροποποίησαν γενετικά παχύσαρκα ποντίκια ώστε να χάσουν την αίσθηση της όσφρησης και αυτά έχασαν βάρος. Το παράδοξο είναι ότι τα πειραματόζωα συνέχισαν να τρώνε ίδια ποσότητα λιπαρών τροφών με τρωκτικά που διατηρούσαν την όσφρησή τους και που διπλασίασαν το βάρος τους. Επιπλέον, ποντίκια με ενισχυμένη όσφρηση πάχυναν ακόμα περισσότερο όσο έκαναν πολύ λιπαρή διατροφή, συγκριτικά με τρωκτικά που είχαν φυσιολογική όσφρηση.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι η μυρωδιά των τροφίμων παίζει σημαντικό ρόλο στο πως το σώμα μας διαχειρίζεται τις θερμίδες. «Αν δεν μπορούμε να μυρίσουμε το φαγητό, καίγεται ευκολότερα και δεν αποθηκεύεται», ισχυρίζεται η Σελίν Ριερα που συμμετείχε στη μελέτη.

«Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν μια βασική σύνδεση μεταξύ του οσφρητικού συστήματος ή της οσμής και των περιοχών του εγκεφάλου που ρυθμίζουν τον μεταβολισμό, ιδιαίτερα τον υποθάλαμο, αν και τα νευρικά κυκλώματα είναι ακόμα άγνωστα», συμπληρώνει.

 Αν ψάχνετε τρόπους να χάσετε μερικά κιλά, αυτή είναι μια πολύ καλή ιδέα: οι ειδικοί λένε πως οι άνθρωποι που βγαίνουν και περπατούν το πρωί έχουν συνήθως χαμηλότερο βάρος από εκείνους που περπατούν αργότερα μέσα στην ημέρα.

Εκτιμάται πως το λαμπερό πρωινό φως του ήλιου βοηθά στο συγχρονισμό του βιολογικού μας ρολογιού που με τη σειρά του συμβάλλει στη ρύθμιση του μεταβολισμού.

Οι Αμερικανοί ερευνητές, όπως γράφει η Daily Mail, μελέτησαν τη δραστηριότητα 54 ανθρώπων, οι οποίοι φόρεσαν στον καρπό μια συσκευή που κατέγραφε την έκθεσή τους στον ήλιο, τον ύπνο τους και την άσκησή τους για μία εβδομάδα.
Οι εθελοντές κρατούσαν και σημειώσεις όσων έτρωγαν.

 Η αύξηση της θερμοκρασίας στη διάρκεια του καλοκαιριού εγκυμονεί τον κίνδυνο της αλλοίωσης των τροφίμων και κατά συνέπεια της εκδήλωσης ασθενειών από τροφικές δηλητηριάσεις. Αυτές, κατά τους θερινούς μήνες οφείλονται κυρίως στην κατανάλωση τροφίμων που προετοιμάζονται, διατηρούνται ή διατίθενται, χωρίς την τήρηση των απαραίτητων μέτρων υγιεινής.

Το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ), επικαλούμενο οδηγίες του ΕΦΕΤ για την επιλογή τροφίμων το καλοκαίρι, συνιστά τους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στη διάρκεια του καλοκαιριού τόσο κατά την αγορά και διατήρηση των τροφίμων, όσο και κατά τις επισκέψεις χώρους μαζικής εστίασης.

Συγκεκριμένα συνιστάται:
Να ελέγχουμε χρώμα, οσμή, γεύση των τροφίμων, καθώς και την ημερομηνία λήξεως και τις συνθήκες διατήρησής τους.
Δεν αγοράζουμε και δεν αφήνουμε τρόφιμα εκτεθειμένα, στον ήλιο ή στα έντομα.
Τοποθετούμε τα ευαλλοίωτα τρόφιμα, που απαιτούν συντήρηση, υπό ψύξη, στο ψυγείο, όσο πιο γρήγορα γίνεται, μετά την αγορά τους.
Πλένουμε τα χέρια μας, συχνά, με σαπούνι και νερό και, πάντα, πριν από κάθε γεύμα.
Δεν αγοράζουμε γαλακτοκομικά προϊόντα, παρά μόνον από ελεγχόμενες και οργανωμένες γαλακτοκομικές επιχειρήσεις.
Τρώμε μόνο καλομαγειρεμένο φαγητό και καλοπλυμένα φρούτα και λαχανικά.
Δεν τρώμε μισομαγειρεμένο κρέας ή ωμά αυγά. Τα όστρακα, πρέπει να είναι πάντα ζωντανά πριν το μαγείρεμα τους. Είναι επικίνδυνο να καταναλώνονται ωμά, ιδίως από τις ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού (παιδιά, έγκυες, ηλικιωμένους, ασθενείς με χρόνια νοσήματα ή με καταστολή του ανοσοποιητικού τους συστήματος). Συστήνεται η θέρμανση τους για 30' στους 140οC, για ασφαλή κατανάλωση.
Τα τρόφιμα και κυρίως τα ευαλλοίωτα, δηλ. όσα συντηρούνται σε ψύξη, πρέπει να αγοράζονται από ελεγχόμενους χώρους, δηλαδή από αγορές και όχι από πλανόδιους πωλητές.

 Σίγουρα το να τρώει κανείς μετά τις 9 το βράδυ δεν κάνει πολύ καλό. Ό,τι τρώμε γίνεται αμέσως λίπος. Εμείς απευθυνθήκαμε σε ειδικούς προκειμένου να μας παρουσιάσουν τις τροφές εκείνες που απαγορεύεται να καταναλώσουμε τη νύχτα. Πάρτε χαρτί και μολύβι και σημειώστε!

Κόκκινο κρέας: Θέτει ολόκληρο το πεπτικό σου σύστημα σε «συναγερμό». Η πέψη είναι αργή και «βαριά» με αποτέλεσμα να έχεις πολύ κακή ποιότητα ύπνου.

Λαχανικά: Μπορεί να είναι σούπερ υγιεινά, αλλά περιέχουν πολλές φυτικές ίνες. Αυτές καθυστερούν πάρα πολύ να «αφομοιωθούν» από το στομάχι και το έντερο γι' αυτό και ενδέχεται να σε «χαλάσουν».

 Τα άτομα που έχουν περισσότερο σωματικό λίπος, ανεξαρτήτως σωματικού βάρους, ενδεχομένως να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από άτομα με λιγότερο λίπος, σύμφωνα με νέα καναδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Annals of Internal Medicine.

Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου της Μανιτόμπα στον Καναδά, με επικεφαλής τον Δρ Γουίλιαμ Λεσλι, εξηγεί ότι η μελέτη ενισχύει την άποψη ότι ο Δείκτης Μάζας Σώματος είναι ένα «σκληρό» μέτρο που δεν αντανακλά την πραγματική σύσταση του σώματος ή την κατάσταση της υγείας του ατόμου.

Για παράδειγμα, κάποιος με πολλή μυϊκή μάζα μπορεί να έχει υψηλό ΔΜΣ και έτσι να εντάσσεται στην κατηγορία του «υπέρβαρου», σύμφωνα με τον Δρ Λεσλι.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν περισσότερους από 54.000 ενήλικες, κυρίως 60 ετών, που είχαν υποβληθεί σε μέτρηση οστικής πυκνότητας. Έτσι είχε γίνει και καταγραφή του ποσοστού λίπους ανά άτομο.

Οι άνδρες και οι γυναίκες με τις μεγαλύτερες ποσότητες σωματικού λίπους ήταν πιθανότερο να αποβιώσουν τα επόμενα τέσσερα με επτά χρόνια.

Οι άνδρες στην ομάδα με τον υψηλότερο κίνδυνο είχαν τουλάχιστον 36% λίπους. Και όσοι είχαν το περισσότερο σωματικό λίπος είχαν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά τη διάρκεια της μελέτης, εν αντιθέσει με όσων το λίπος δεν ξεπερνούσε το 28% με 32%.

Στις γυναίκες, εκείνες με το υψηλότερο ποσοστό λίπους στο σώμα (39% ή και περισσότερο) είχαν 19% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά τη διάρκεια της μελέτης, συγκριτικά με όσες είχαν 30%-34% σωματικό λίπος.

Τα άτομα με ΔΜΣ αρκετά υψηλό ώστε να θεωρούνται «παχύσαρκα» δεν είχαν αυξημένο κίνδυνο θανάτου. Μάλιστα ήταν λιγότερο πιθανό να πεθάνουν, συγκριτικά με γυναίκες και άνδρες που είχαν χαμηλότερο ΔΜΣ, δηλαδή κάτω από 24 ή 25 δηλαδή «φυσιολογικό βάρος».

 Ένα από τα πιο παρεξηγημένα φρούτα, το ρόδι αν και έχει απίθανη γεύση και πολλά θρεπτικά συστατικά, αγνοείται επιμελώς από τους περισσότερους, που είτε δυσκολεύονται να το καθαρίσουν είτε δεν ξέρουν πώς να το απολαύσουν. Επειδή όμως προσφέρει πολλά θετικά στοιχεία στην καλή υγεία του οργανισμού και θεωρείται ένα από τα πλέον ενεργειακά φρούτα, δείτε τους λόγους που πρέπει τάχιστα να ξεκινήσετε να καταναλώνετε ρόδια, όπως αναφέρονται στην "Huffington Post"- αν δεν το κάνετε ήδη!

1. Επιβραδύνει τη γήρανση
Περιέχει μεγάλο ποσοστό αντιοξειδωτικών που απομακρύνουν τις ελεύθερες ρίζες από το δέρμα.
2. Προστατεύει τα νεφρά
Νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε έδειξε ότι ένα εκχύλισμα ροδιού προστατεύει τα νεφρά από τις επιβλαβείς τοξίνες .
3. Αναζωογονεί το ήπαρ
Επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο χυμός του ροδιού όχι μόνο προστατεύει το συκώτι αλλά βοηθά στην αναγέννησή του.
4. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
Η βιταμίνη C που περιέχει αποτελεί ασπίδα κατά των ιώσεων και των κρυολογημάτων.
5. Έχει αντιαλλεργική δράση
Τα ρόδια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ουσίες γνωστές ως πολυφαινόλες που έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν

 Δεν χρειάζεσαι την επιστήμη να σου πει ότι τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά είναι πιο υγιεινά από τις επεξεργασμένες τροφές, ειδικά στην περίπτωση που προσπαθείς να χάσεις κιλά.
Αλλά η επιστήμη είναι εδώ για να σε βοηθήσει. Μία νέα έρευνα που εξέτασε τις διατροφικές συνήθειες περισσότερων από 133.000 ατόμων για 4 χρόνια επιβεβαίωσε ότι η αύξηση της ημερήσιας πρόσληψης φρούτων και λαχανικών βοηθά με την πάροδο του χρόνου στην απώλεια κιλών.
Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο PLOS Μedicine απέδειξε επίσης ότι το είδος των προϊόντων που καταναλώνετε μπορεί να επηρεάσει σημαντικά το βάρος σας. Έτσι, όσοι

 Έρευνα δείχνει ότι... η κατανάλωση μιας χούφτας καρυδιών την ημέρα παρέχει άμεση προστασία από τις καρδιακές παθήσεις. Η τακτική κατανάλωση παρέχει μόνιμη προστασία.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης σημαντική βελτίωση στα επίπεδα της χοληστερόλης και την ελαστικότητα των αγγείων, η οποία βοηθά στην καλή ροή του αίματος , μόλις 4 ώρες μετά αφού έτρωγαν ξηρούς καρπούς όπως καρύδια .
Η έρευνα δείχνει ότι η τακτική κατανάλωση καρυδιών μπορεί να σας προστατεύσει από καρδιαγγειακές παθήσεις.
«Και μόνο με την κατανάλωση μιας χούφτας καρύδια ή καρυδέλαιο για τέσσερις ημέρες, θα μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων,» είπε ο Δρ Πένι Κρίς Έρετρον, καθηγητής διατροφολογίας στο Penn State University στην Πενσυλβάνια.
Αυτή η μελέτη είναι η πρώτη που προσδιορίζει ότι τα καρύδια περιέχουν πολλά οφέλη για την υγεία. Και μόνο με την κατανάλωση τριών κουταλιών της σούπας (51 γρ) καρυδέλαιο, μπορείτε να βελτιώσετε την κατάσταση των αιμοφόρων αγγείων σας σε 4 ώρες.
Το καρυδέλαιο έχει αποδειχθεί ότι είναι ιδιαίτερα καλό για την ακεραιότητα των

 Πείτε όχι στα αναψυκτικά και στα πατατάκια

Το θέμα στην απόκτηση μυών δεν είναι μόνο ο όγκος, αλλά και η σύστασή τους. Αν δεν κάνετε σωστή διατροφή, οι μυς σας είναι απλά σάκοι λίπους και νερού.
Αν καθίσετε και σκεφτείτε πώς αποκτήσατε τον κάθε σας μυ, θα διαπιστώσετε ότι φέρει τη σφραγίδα των τροφών που καταναλώνετε!
Αυτό ήρθε να κάνει για εσάς ο καθηγητής και ερευνητής του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ Jeff Volek, ειδικός σε θέματα άσκησης και διατροφής, ο οποίος με τη βοήθεια ενός ειδικού μεγεθυντικού φακού βρήκε τι τροφές χρειάζεται ο κάθε μυς. Διαβάστε παρακάτω τη λίστα με τα 8 τρόφιμα που θεωρούνται απαραίτητα για ένα γερό και δυνατό σώμα.
Καφές
Δίνει περισσότερη ενέργεια, ενώ θεωρείται χωνευτικό ρόφημα.
Ελαιόλαδο
Περιέχει μονοακόρεστα λιπαρά, που βοηθούν τους μυς να διατηρηθούν, ακόμα και αν δεν ασκείστε τόσο συστηματικά.
Νερό
Το 80% των μυών αποτελούνται από αυτό.
Αμύγδαλα
Πηγή πρωτεΐνης. Μόλις ¼ του φλιτζανιού αμύγδαλα περιέχει σχεδόν 8 γρ. πρωτεΐνης – κατά 2 γρ. περισσότερα από ότι έχει το αυγό.
Μπριζόλα
Πηγή βιταμίνης Β12, ψευδαργύρου και σιδήρου, τα οποία είναι σημαντικά στην ανάπτυξη

 Η λαϊκή ρήση «ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα» έχει αποδειχθεί και επιστημονικά ότι ισχύει. Τα μήλα είναι γνωστά για τις ευεργετικές τους ιδιότητες και την νόστιμη γεύση τους από την αρχαιότητα.

Όπως μας εξηγεί ο Κωνσταντίνος Χαρδαβέλλας, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, «το μήλο περιέχει βιταμίνη C και παρότι όταν συγκριθεί με άλλα φρούτα, η περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C είναι μικρότερη, νέες έρευνες δείχνουν ότι λόγω της δημοφιλίας των μήλων, πολλοί άνθρωποι λαμβάνουν ένα σημαντικό ποσοστό των καθημερινών τους αναγκών για βιταμίνη C από τα μήλα».

Σημειώνει επίσης ότι, επειδή η φλούδα του μήλου περιέχει πολύτιμες φυτικές ίνες είναι σημαντικό να μην το ξεφλουδίζουμε για να το φάμε. Επιπλέον, το μήλο είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες οι οποίες λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά.

«Αυτό που έχει σημασία, για τον καταναλωτή είναι να γνωρίζει ότι αυτές οι ουσίες προστατεύουν τον οργανισμό από αρκετές χρόνιες παθήσεις που σχετίζονται κυρίως με την κακή διατροφή» εξηγεί ο κ. Χαρδαβέλλας.

 Αν θέλετε να τρώτε υγιεινά και να διατηρείτε μακριά τα περιττά κιλά, δεν έχετε παρά να τρώτε περισσότερα φρούτα και να αποφεύγετε τα αμυλούχα λαχανικά, συμβουλεύουν αμερικανοί ερευνητές.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου PLOS Medicine, ερευνητές του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με επικεφαλής την Δρ Μονικα Μπερτογια από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου και το Νοσοκομείο «Brigham and Women's» της Βοστόνης, μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν πάνω από 133.000 αμερικανούς άνδρες και γυναίκες, που είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση για περισσότερα από 24 χρόνια.

Μετά τη συνεκτίμηση παραγόντων, όπως το κάπνισμα και η σωματική άσκηση, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν η καθημερινή κατανάλωση φρούτων και μη αμυλούχων λαχανικών αυξανόταν, τόσο μειωνόταν ο κίνδυνος αύξησης του σωματικού βάρους.

Αντιθέτως, η κατανάλωση αμυλούχων λαχανικών (όπως πατάτες, καλαμπόκι και αρακάς), συσχετίστηκε άμεσα με την αύξηση του σωματικού βάρους.

«Αν και δεν εντοπίσαμε σχέση αιτίου-αποτελέσματος, σαφώς αποκτήσαμε περισσότερες γνώσεις για την πρόληψη της παχυσαρκίας, βασικού παράγοντα κινδύνου για διαβήτη τύπου ΙΙ, καρδιαγγειακή νόσο, καρκίνους και άλλες χρόνιες παθήσεις» σημειώνει η ερευνήτρια.

Περισσότερα Άρθρα...

 Κατασκευή eshop ιστοσελίδων cloud φιλοξενία

makis2017

nissan_tsioris_qashqai.png

output K8axPI

patsios

enkipo

kalomoiris

AIGLI
 

treorsisketo

athanasopoulos2017

Φαρμακεία

Πρωτοσέλιδα